Wannebiezz – Goeiemorge Zonneschijn

Je hebt van die liedjes die, als je ze eenmaal gehoord hebt, niet meer uit je hoofd gaan. Vanwege de tekst of omdat de melodie je aanspreekt. Bij Goeiemorge Zonneschijn was dat om beide redenen. Sinds de Wannebiezz het eind 2012 uitbrachten heeft het liedje, wereldwijd, miljoenen mensen bereikt en blij gemaakt.

Ook de Wannebiezz zelf krijgen er geen genoeg van, dit lied ontbreekt dan ook bij geen enkel optreden. En toch heeft de single nooit de landelijke aandacht gekregen die het verdient. Mede om die reden besloten Rocco, Arie en Gilles om het opnieuw uit te brengen en meteen in een nieuw jasje te steken, zonder dat dit ten koste ging van de oorspronkelijke versie.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het lied geen ode aan de zon of haar schijnsel, het gaat er vooral om dat je de positiviteit in jezelf moet vinden en dat dan uitstraalt naar je omgeving. Kortom, wees zelf het zonnetje en gun iedereen jouw oogverblindende glimlach. Laten we eerlijk zijn: het leven is al zwaar genoeg. En dat wordt een stuk gezelliger als we wat meer met elkaar kunnen lachen. “Goeiemorge Zonneschijn, je ben veel mooier met een glimlach, je ken maar beter vrolijk zijn”.

Bij zo’n opmerkelijke single hoort een minstens zo opmerkelijke videoclip en ook daar zijn de heren, al zeggen ze het zelf, weer meesterlijk in geslaagd. Met een busje vol figuranten en een 360 graden camera toog het gezelschap Rotterdam in om op diverse bekende locaties hun opnames te maken. Niet alleen in de onlangs compleet gerenoveerde “oudste kroeg van Rotterdam”: Melief Bender, ook op het schitterende Koninginnehoofd met uitzicht op de Erasmusbrug, Euromast, Hotel New York en véél meer.

Het bijzondere aan deze unieke clip is dat de kijker zelf bepaalt waar hij naar kijkt; het is mogelijk om 360 graden in het rond te kijken, maar óók naar boven en beneden. Je kunt bijvoorbeeld eerst Arie, Rocco en Gilles afzonderlijk bekijken om vervolgens de omgeving te beschouwen of één van de figuranten op de voet te volgen. Het allermooiste effect ontstaat als de clip bekeken wordt door een VR bril, maar met je smartphone is het ook prima te doen. Zorg wel dat je rond kunt draaien zonder ergens tegenaan te lopen?