Jaman – Kleine Janneman

De lancering van ‘Kleine Janneman’ betekent voor Jaman veel meer dan het zo maar even uitbrengen van een single. Hij vertelt eigenlijk z’n levensverhaal in een paar minuten. Jaman groeide op in de Rivierenbuurt te Deventer. Deze wijk stond te boek als probleemwijk en daar weet Jaman alles van omdat hijzelf omschreven werd als een type die geen stuiver waard was. Niemand wilde hem helpen en niemand zag hem staan. Op eigen kracht heeft hij veel bereikt en kan nu met trots zeggen dat “dat kleine jochie van de straat” inmiddels zelf z’n boontjes kan doppen. Dat succes heeft hij allemaal aan zichzelf te danken.

Jaman: ‘Om dat succes te bereiken heb ik hard moeten werken. Op de hoesafbeelding van ‘Kleine Janneman’ zit ik als 4-jarig jochie op de kruk bij een entertainer. Toen wist ik al dat ik zanger wilde worden. Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer verzoekjes om te komen zingen op zo’n beetje elk reiziger feest in geheel Nederland. Van dat geld dat ik daarmee verdiende liet ik cd’s maken die ik vervolgens met venten langs de deur verkocht. Dat waren in die tijd toch zo’n beetje 2500 stuks. Uiteindelijk werd ik door het grote publiek ontdekt en gezien het aantal uitgebrachte singles en albums mag ik niet klagen. Toch had ik altijd een wens om een lied over mezelf te maken. Omdat ik vanwege de opname van m’n vorige single ‘Alles draait om de poen’ die bij Hans Aalbers Recordings in Nederhorst Den Berg geproduceerd is, nam ik wederom contact op met producer Arjan Venemann en liedjesschrijver Geert Leurink. Ik vertelde dat ik mijn levensverhaal op single uit wilde brengen. Wij zijn samen gaan ‘puzzelen’ en over het eindresultaat ben ik meer dan tevreden. Muzikaal gezien proef je een beetje de Hazes-saus en dat maakt het plaatje compleet. Ondanks dat ik het liedje voor mezelf heb gemaakt denk ik dat veel mensen zich in de tekst kunnen vinden. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik zo af en toe nog wel naar vrienden en familie in die wijk ga. M’n moeder woont er ook nog steeds. Toch is het niet meer wat het geweest is. Vroeger had iedereen steun aan elkaar en dat is in de loop der tijd wel veranderd.’

In de clip, die door Apex Audio Visuals is geproduceerd, speelt het zoontje van Jaman, die toevallig ook als Jaman door het leven gaat, de hoofdrol. Kleine Jaman werd op dezelfde manier gekleed als zijn vader, uiteraard met pet. De beelden zijn natuurlijk geschoten in de Rivierenbuurt. Ondanks dat een groot gedeelte van deze buurt plaats heeft gemaakt voor nieuwe woningen, is niet alles afgebroken. Op die plekken zijn de herinneringen van een aantal ondeugende dingen die Jaman vroeger heeft uitgevretenop beeld vastgelegd. Ook het bekende Deltaplein waar Jaman met een accordeon geld verdiende is te bewonderen.